top of page
Search

Радіо Українська Хвиля у Чикаго вітає з Новим 2022 роком

Updated: Dec 26, 2021

Дорогі друзі! Кілька днів відділяє нас від Нового 2022 року. Сьогодні остання неділя 2021 го минає з Українською Хвилею, радіопрограмою, яка щонеділі від 7ої до 8 ої години вечора на хвилях 1240 АМ лунає у Чикаго українською мовою.

Вашими незмінними ведучими є Михайло і Марія Климчаки... (WSBC 1240 AM Chicago, Ukrainian Wave, Sunday, 7-8 PM), які від 1993 року на плаву в етері американського мовлення з українською піснею та авторськими програмами, з цікавими репортажами та найкращими гостями...Чи багато у діаспорі залишилося програм, започаткованих понад 70 років тому, як основний чинник комунікації у громаді, як міст, що єднав з матірною землею перших емігрантів? На це питання ми знаємо відповідь. Є така програма, Українська Хвиля!



У Чикаго, вона, успадкована нами від покоління емігрантів, які прибули з таборів ДіПі (“переміщених осіб”, кінець 40 их поч 50-их років), в режимі живого мовлення іде з 1948 року. Гордимося цією годиною (у “кращі” роки ми працювали ще у середу, щоправда, всього три роки), як також, упродовж двох років в 90-их, вели програми української православної парафії собору св.Володимира із владикою Панкратієм Дубасом. “Українська Хвиля” – так ми охрестили своє американське дитя, програму, розпочату подружжям Степаном і Люсею Самбірськими в 1952 році. У липні 1993 року, Олег Березюк ( тоді студент Ілінойського університету, нині відомий в Україні політик і лікар), запропонував нам з Михайлом начитувати реклами, тоді як сам озвучував цілу програму... це співпало з часом, коли власники шукали тих, хто б міг “перебрати радіо”... забувши про вихідні, озброївшись запорукою моральної компенсації, переконанням, що робиш щось корисне, те, до чого лежить душа, ми прийнялися за журналістику, маючи у кишені дипломи перекладачів і філологів факультету іноземних мов Львівського університету.Шлях до мрії в українській Америці. Він продовжується, ми молодіємо, голоси стали впевненіші, життя продовжується з Вами, хто не забуває нас слухати... Не всі ж мають можливість сидіти в компах і закачувати в металеві яблука свіжі зернята. Є такі, у кого як в автівках, так і вдома - незмінною залишається Українська Хвиля 1240ам.

Модне слово фітбек повертається до тебе усмішкою на вулиці незнайомих людей, які впізнають по голосі, приємно, що відчуваєш підтримку не лише від старшого покоління, але й від молодшого, які стають приятелями і колегами. І якби пафосно це не звучало – ми у період ковіду не пропустили жодної неділі, більше того, озброївшись підтримкою українського лікаря Юрія Мельника, виходили в ефір разом із ним, інформуючи про день насущний...

Для тих, хто починають радіосправу в діаспорі – пам’ятайте, що це неприбуткова, а радше збиткова сфера. Вона для тих, хто має силу волі витримати критику і кризу, для читаючих і пишучих, для тих, хто дружить з відмінками в українській мові і з спонсорами, яких стає з роками все менше. Наші ж – найстійкіші – значить найуспішніші! Їм, як і нам, залежить на тому, щоб медійний простір мав якісний зміст і незалежну думку. Це наша маленька, далеко не пафосна, доля в історію української журналістики вцілому, невидимий міст з Україною, з голосами воїнів-Героїв України, Патріархів, волонтерів, письменників, політиків, істориків, науковців, священиків, артистів, студентів, слухачів... Найголовніше і те, що ми знаємо - на нас чекають. Дякуємо усім, хто з нами! Вважаємо за честь співпрацювати з усіма медійниками упродовж багатьох років в Чикаго і в інших містах США, а тепер, завдяки фейсбуку, по цілому світі.

При співпраці радіо Юкідрайв та українським суспільним радіо на каналі Культура було започатковано радіоміст, який я мала честь вести - з Києвом і цілою Україною.

А щоб не втатити зв'язок з відвідувачами Українського Національного Музею в Чикаго, наші колеги з Українського Незалежного Радіо відкрили для нас сторінку “Музейними стежками” (моя основна робота – куратор музею УНМ Чикаго). Тепер нас бачать і чують. Подяка Сашкові Хрипливому, Оксані Чуйко, Роману Паничевному, Владиславу Кислому за співпрацю...

Мовою молодшого покоління скажу - це круто! Разом, ми, перевеслом потужної енергетики, обперезуємо Всесвіт. Зичимо Вам добра, миру і любові в Новому 2022 році! Радіо, це наше маленьке хобі, яке з нами, а ми з ним - щонеділі, як година медитаціїї. Часом не віриться, що більше як чверть століття на радіо в Чикаго- вже за нами! З Новим Роком, з Різдвом Христовим!



До зустрічі у неділю 1240 АМ WSBC Chicago 7-8 pm on Sunday. (хочете стати успішними, пишіть, оголошуйтеся на нашій програмі, підтримуйте своїх!!! ми ж про вас розкажемо цілому світові!!! Головним спонсором нашої радіопрограми від 1952 року і донині та сподіваємося на майбутнє - є кредитівка "Самопоміч" в Чикаго!!! Дякуємо!!! І сповідуємо гасло - Свій до свого по своє! Хай подвоюються статки і підтримуються українська фінансова установа усіма нами!

Ваші Марія і Михайло Климчаки

303 views1 comment
Post: Blog2_Post
bottom of page