top of page
Search

Чорна неділя 1923 -го в Чикаго. Священик став жертвою божевільної! Читайте Січові Вісті!!!


Священик став жертвою божевільної! Читайте Січові Вісті!!! – вигукували продавці газет у жовтні 1923 року.


Трагедія, яка сталася в Чикаго, описана на перших шпальтах газет The New York Times, Chicago Tribune. Журналісти повідомляли про те, що під час сповіді в українській церкві, жінка застрелила священика. Під заголовками дві фотографії – молодого 36- літнього греко-католицького священика Василя Стецюка, пароха церкви св. Миколая та його убивці, 44 літньої Емілії Струтинської, першої пані-добродійки цієї ж церкви.

І хоча минуло 97 років, у цій справі залишається багато відкритих питань. Чому? Чи це була помста, випадковість, усунення конкурента? На суді Струтинська заявила, що її жертва “була негідним для української громади лідером”, що насправді, не відповідало дійсності. Основна мотивація вбивства – гроші і ще раз гроші.

Ніхто не знає, для чого Струтинська здійснила свій вирок в церкві, у Божому домі, де минало усе її життя. У моїх розвідках старими газетами вимальовується сюжет для роману у стилі Агати Крісті, досі не написаного.


Уся історія відбувається в українському Чикаго в 1923 ьому. Постріли пролунали у греко-католицькій церкві св. Михаїла, яка належала закарпатським українцям. Знаходилася вона у районі вулиць Фулертон і Кембел у Чикаго.



7 жовтня 1923 року, пароха церкви св. Миколая о. Стецюка запросили відслужити недільну Службу Божу у сусідній церкві, де він завжди був бажаним гостем. Рокового ранку до церкви увійшла жінка, одягнена у чорну довгу спідницю, чорний оксамитовий плащ, голову покрила капелюхом з чорною вуаллю. Спочатку,стояла навколішки у своїй лавці і ревно молилася. Присутні на ранковій службі не впізнали Емілію Струтинську, відому в громаді особу, вчительку, пані-добродійку, дружину першого пароха церви св. Миколая о.Миколи Струтинського. Минуло кілька тижнів від часу, як о. Струтинського, після 25 років служіння у Чикаго, переведено на іншу парафію, в маленьке містечко Рамі ( Ramey) в Пенсильванії. Його місце зайняв молодий, енергійний священик.


- Як залишити Чикаго, позбутися статусу дружини директора кредитно-позичкової спілки “Дніпро”, віддати касові книги, залишитися з боргами, які новий парох не збирається перекривати за рахунок громади? Їхати у світ за очі, де тебе ніхто не знає. Ні - це не для неї. Він поїхав, вона залишається, щоб залагодити де-які родинні справи.



Попросилася до сповіді. Приклякнувши на одне коліно перед о. Василем Стецюком, витягнула з кишені плаща револьвер, - вистрілила. О. Стецюк встигає крикнути: “О, мій Боже!”. Поранений у голову, намагається врятуватися у захрестії, де його наздоганяють чергові кулі. Дві жінки, на очах яких сталася кривава розправа, схопили Струтинську та повалили на землю. Інші викликали швидку допомогу і поліцію. Її арештували на місці злочину.

Важко передати емоційний стан свідків, тоді як Струтинська, закута у кайдани, вибухнула божевільним сміхом. Страшна помста у відповідь на відмову о. Стецюка списати приватні борги.


“Мені не позволяє честь і совість цього робити і не може громада сплачувати чиїсь приватні довги”, - заявив молодий священик, виявивши в ході перевірки фінансову недостачу. Сама церква о. Миколая в Чикаго у 20-их роках опинилася на межі банкротства, а господарська бездіяльність та авторитарність о. Струтинського спричинили масовий відтік парафіян до інших парафій. Емілія Струтинська була переконана, що притягнений до відповідальності через махінації, її чоловік був “найсвятішим”. Упродовж року вона виношувала у своїй уяві покарання багатьом – тим, хто запросили до Чикаго о. Стецюка і йому особисто – за впертість. Почала з погроз, закінчила вбивством.



Газета “Січові Вісті” писала: “О. Василь Стецюк, капелан ІІ Шікаґовського Округа Січ. Орг. Член 15 -ої сотні ім. Б.Хмельницького, парох укр.кат. церкви св. Миколая в Шікаґо, замордований рукою Емілії Струтинської, з дому Січинських, особи, яка привлащує собі право спасати Україну по свойому зрозумінню.


“ Поклав покійний свою буйну голову за добро громади української, ратуючи її від упадку. За півтора року його побуту у Шікаґо, громада тутейша віджила новим життєм, дійсно громадським. Се була людина, люблена всіма. За сей час сплачено 40 тисяч довгів церковних, а членство збільшилося о десятеро. Та не тільки в церкві, але всюда, на мітингах, вічах, говорив до громадян та закликував до згоди, до праці на народній ниві.” (мова оригіналу збережена, газета "Січові Вісті", жовтень 1923 р.)


Василь Стецюк народився в 1888 році в селі Гнилички Збаражського повіту у бідній родині. Батько був дяком в місцевій церкві.Навчаючись в гімназії в Тернополі, заробляв приватними лекціями, утримував молодшого від себе брата та допомагав батькам. У 8 класі став хоровим дирегентом. Закінчив духовну семінарію. Одружився в 1912 році з дівчиною з сусіднього села Терпилівка– Катериною Паланицею. Після висвячення у Львові, того ж року виїхав до США. Був особистим секретарем першого в США гр-кат. єпископа Сотера Ортинського. Служив священиком у Філадельфії (штат Пенсильванія) та в Елізабет (штат Нью-Джерсі). Заслужив довіру та повагу у парафіян. Саме такого священика хотіли мати у Чикаго. О. Василь Стецюк влився в громаду, вступив в організацію Січ, був ініціатором створення жіночої сотні ім. С. Галечко, керував чоловічим хором січовиків. Найбільшою мрією було будівництво нової української школи. Сиротами залишилося двоє дітей – 9-и літня Оля та 7-и літній Юрій.


Митрополит Андрей Шептицький вважав о. Стецюка одним із найталановитіших священиків, цінував його лідерські навики. Під час свого перебування у Чикаго, Митрополит зупинявся у домі о. В. Стецюка. Разом, вони відправляли Службу Божу в церкві св. Миколая. Це було за рік до трагічних подій.


Емілію Струтинську суд визнав божевільною та відправив в Kankakee State Hospital ( Department of the Criminally Insane), де вона провела чотири роки. 9 липня 1927 року, під час прогулянки, вона втікає з психіатричної лікарні, щоб кинутися з моста в ріку. Можливо хотіла таким чином змити великий гріх, за яким втопилися з нею її великі гроші.


Ось такі невеселі замальовки із внутрішньої кухні громади у Чикаго. Життя складається з радісних і сумних подій.



Тим часом американська преса повідомляла:

DUBOIS, Pa., Oct. 7 -- The Rev. Nicholas Strutynsky, pastor of the Lithuanian Greek Catholic Church at Ramey, a small mining village in Clearfield County, was stunned when informed late today that his wife, Mrs. Emily Strutynsky had shot and killed the Rev. Basil Stetsuk at Chicago, and asked to be excused from making a statement. The New York Times.

CHICAGO, Oct. 7 - Because she said he had forced her husband, a Greek Catholic priest in Ramey, Pa., to abandon a parish in Chicago, Mrs. Emily Strutynsky, 44 years old, shot and killed the Rev. Basil Stetsuk, 36 years old, as she knelt before him today in St. Michael's Greek Catholic Church to make a confession.


Chicago Tribune: She claimed she had to kill the priest because he was a "such a bad leader of the Ukrainians." Strutynsky's husband, Rev. Nicholas Strutynsky, was the former priest of the church and had been driven away to a church in Pennsylvania…

Це було так давно, року Божого 1923 у Чикаго.


Марія Климчак, дослідниця минулого української діаспори.

785 views0 comments
Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

©2020 by UkrainianAmerica. Proudly created with Wix.com

bottom of page