top of page
Search

Зустріч з конгресвумен Марсі Каптур у Чикаго

«Історія судитиме наше покоління за те, що ми зробили чи не зробили для України», – вважає політикиня, депутатка Конгресу США Марсі Каптур. Підписуємося під кожним словом, бо усі ми несемо відповідальність за долю рідної землі. Марсі Каптур була першою лідеркою конгресу США, яка заявила з високої трибуни про підтримку України, назвавши росію країною-терористкою.

«Тоді, коли ми тут, укрaїнські воїни гинуть за свободу, Україна бореться, вона вчить світ, що таке свобода!» – наголосила у своїй промові Марсі Каптур.

31 серпня в University Club of Chicago відбулася зустріч представників української громади з конгресвумен Марсі Каптур на знак вдячності і поваги за підтримку України. Модератором зустрічі була Марта Фаріон, голова Фундації Києво-Могилянської Академії в Америці, заступниця голови УККА, відділу в Іллинойсі.

Марсі Каптур є цікавою політичною постаттю. Представниця Демократичної партії США та Палати представників США з 1983 року, співголова Кокусу України Конгресу США, що об’єднує 93 представників Демократичної та Республіканської партій вважає, що світ повинен зробити все можливе, щоб надати Україні підтримку, необхідну для перемоги у війні з росією. Вона є авторкою низки законодавчих ініціатив, спрямованих на підтримку України: законопроекту, який передбачає санкції проти РФ і військову допомогу Україні, співавторкою проєкту резолюції Палати представників США про визнання Голодомору геноцидом українського народу

(2017 р).

У квітні 2022 року конгресменка Каптур у складі делегації Конгресу побувала у Німеччині, Польщі та поблизу українського кордону. Польщу, як приклад держави, яка надала притулок мільйонам біженців з України, глибоко поважає, шанує за добросусідство. Зустрічі у Польщі сприймала через призму особистих переживань, коли вперше у 1973 році, з своєю мамою, на автівці, орендованій у Парижі, перетинали польський кордон, щоб віднайти свою родину в Україні. У Львові вони зустрілися із братом бабусі Марсі, якому судилося зазнити 20 літнього ув’язнення у сталінських катівнях, де загинув також його брат. Марсі мріяла побачити рідне село Буртин на Хмельниччині. Сюди повернулася в 1975 -ому, будучи директором Національного центру з урбанізації та етнічних питань. Саме ці поїздки змінили її та назавжди пов’язали з Україною.

Мине багато років, як спочатку гібридна , а згодом справжня, повномасштабна російська війна прийде в Україну, державу, яка за словами Марсі Каптур, досягла за роки незалежності великого прогресу в економічному і політичному житті. Після повернення з Європи, у серпні 2022 року конгресменка Марсі Каптур запросила посла України в США Оксану Маркарову на танковий завод у своєму штаті Огайо, де виробляються танки Abrams та бойові машини Stryker. “Ми маємо усвідомити, що у Європі триває війна, найбільша з часів Другої світової війни. І тому Сполучені Штати з нашими партнерами по НАТО, в Європі, намагаємося підтримувати насамперед Україну. Я хочу, щоб українці розуміли, що Сполучені Штати – їх опора. Я з великою повагою ставлюся до українських військових, до волонтерів. Захополена їх героїзмом патріотизмом.”- Марсі Каптур.


Ось такими є кроки сильної жінки з польським корінням, яка знає Україну і яка розуміє українців. За плечами 40-а літній досвід роботи на політичній ниві. Американці поважають її за внесок у суспільство, ерудованість, тактовність, толерантність.У цьому учасники зустрічі мали змогу переконатися. Дружня атмосфера сприяла відкритому спілкуванню.



Обговорювалися питання, які хвилюють конгресмвумен щодо освіти і виховання майбутнього американського суспільства. “Початок нового навчального року повинен започаткувати зміни в освіті у США. В одній із шкіл мені заявили, що учні не хочуть вчити історію, бо їм нецікаво. Я запитала учнів про те, чи знають вони про свою родину, хто були діди, де працювали, звідки походять . На превеликий жаль ніхто не знав нічого і після цього я пояснила їм, що без знання історії неможливо рухатися вперед. Освіта є визначальною у вихованні соціальної згуртованості. Щоб адаптувати молоде покоління до мінливих реалій, проблем, ми повинні їх виховувати, розповідати, передавати у спадок родинні історії, так як це роблять українці, ” – поділилася пані Каптур.


Коли мова зайшла за проекти Києво-Могилянської академії щодо освіти ветеранів, їх психологічну реабілітацію, Марсі Каптур уважно слухала. Вона вважає, що це важлива справа надавати під час війни увагу ветеранам, а ще співпрацювати з центрами фізичної та психологічної реабілітації ветеранів в США. “Питання психічного здоров'я має підніматися на рівні державної політики. Я вітаю поступи у цьому напрямку, які робить Києво-Могилянська академія в Україні. Освіта - це запорука розвитку економіки держави. Вона дає змогу ветеранам отримати спеціальність та повернутися до повноцінного соціального життя.“- сказала гостя.



Серед присутніх - представники ради директорів та управи Фундації Києво-Могилянської Академії в Америці, Українського Конгресового комітету Америки, Фундації Українського геноциду в США, Українського Інституту Модерного мистецтва, Українського Національного Музею, Українського Лікарського товариства Північної Америки, Катедральної школи св. Миколая, юристи, вчителі, представники польської і білоруської громади. Марсі Каптур щиро вболіває за жіночі оранізації, активно підтримує лідерство і тому цікавим було її спікування з молодими представницями організації UWAA - Ukrainian Women's Association of America, які допомагають дітям, сиротам війни в Україні.


Такі зустрічі сприяють адвокації політичної підтримки України, а також демонструють вияв поваги української громади м. Чикаго до конгресвумен яка роками підтримує українську громаду. Нам потрібно повсякчас звертатися до своїх конгресменів, незалежно від того, до якої політичної партії вони належать, демонструвати нашу проукраїнську єдність, особливо тепер.

Марсі Каптур зробила блискучу політичну кар’єру, пише книжки, займає високі позиції у політичних структурах, приймає важливі рішення, а найголовніше - є однією з найактивніших законодавців у Конгресі США, що виступають на підтримку України.


Марія Климчак.

11 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page