top of page
Search

Музична фалеристика


Українські фестивалі в діаспорі розпочалися з того дня, як тільки наш емігрант отримував у пашпорті печатку від прикордонної служби. Він же знаходив собі подібних, об’єднуючись у театральні та хорові товариства, виступав з рідною піснею та народними танцями перед своїми і чужими. Вони були першими і найкращими. Про них писали найвпливовіші музичні критики, їх нагороджували заслуженими медалями і запрошували на професійні сцени. Вони своєю активністю на громадській і культурній ниві попередили день незалежності Україні саме у серпні! Так 23 серпня 1930 року відбулося відкриття знаменитого американського музичного фестивалю Сhicagoland Music Festival в Grant Park, сьогодні відомого як Lollapalooza.


150000 присутніх американців слухали виступ українського хору під керівництвом Юрія Бенецького. Хор здобув 1 е місце!


1931 рік – 1 е місце з нагородженням золотою відзнакою завоював мішаний хор під керівництвом Юрія Бенецького – Chicagoland Soldiers Field Music Festival. Спонсор проведення – Chicago Tribune.


1933 рік – 2 е місце з нагородженням срібною відзнакою завоював мішаний хор під керівництвом Юрія Бенецького – Chicagoland Soldiers Field Music Festival. Спонсор проведення – Chicago Tribune.


1935 рік - 1 е місце з нагородженням золотою відзнакою завоював мішаний хор під керівництвом Юрія Бенецького – Chicagoland Soldiers Field Music Festival. Спонсор проведення – Chicago Tribune.

Сьогодні про ці події засвідчують відзнаки, які збережені в Українському Національному Музеї в Чикаго...


Програми з концертів проведення не лише двох днів, а цілого фестивального тижня у серпні 1933 року під час міжнародної виставки “Століття Прогресу” відкривають силу талантів української Америки: “Козацький хор” у Чикаго заснував дирегент Семен Чуба. Головний склад - це юнаки молодечої сотні 1 ої авіаційної школи Союзу гетьманців-державників у Чикаго.


13 серпня 1934 року він виборов почесне 2 місце серед 11 хорів у конкурсі, що проводився видавництвом газети Chicago Tribune. Вони відкрили світові Україну першими і були гідними послами своєї землі. Вчитайтеся в тексти звернень, написані 80 років тому -просто і щиро, запрошувалося і запрошується гостей – приходьте, ми найкращі! А чому б і ні? Так було,є і буде! (фото з архіву Українського Національного Музею в Чикаго, автор розвідок Марія Климчак).


43 views1 comment
Post: Blog2_Post
bottom of page